New MVC Project throws Compiler Error when run

I’m using Visual Studio 2013 and I create a new empty MVC project (with the MVC extensions ticked) in either VB or C#. I add a single Controller and a View for the Index method of the controller. When I run the project in IE I get the following page:

Server Error in ‘/’ Application.


Compilation Error

            
Description:
An error occurred during the compilation of a resource required to service this request. Please review the following specific error details and modify your source code appropriately.            

Compiler Error Message: BC30451: ‘ViewData’ is not declared. It may be inaccessible due to its protection level.

Source Error:

Line 1:  @Code
Line 2:      ViewData("Title") = "Index"
Line 3:  End Code

What do I need to do to get the simplest of projects working ‘out of the box’? I’m assuming that there’s something wrong with either the templates used to generate the project or that Visual Studio 2013 is failing somewhere else when creating it.

The Views web.config appears to be good as it has all the namespace references:

<?xml version="1.0"?>
 
<configuration>
  <configSections>
    <sectionGroup name="system.web.webPages.razor" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorWebSectionGroup, System.Web.WebPages.Razor, Version=3.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
      <section name="host" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.HostSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=3.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
      <section name="pages" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorPagesSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=3.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
    </sectionGroup>
  </configSections>
 
  <system.web.webPages.razor>
    <host factoryType="System.Web.Mvc.MvcWebRazorHostFactory, System.Web.Mvc, Version=5.1.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" />
    <pages pageBaseType="System.Web.Mvc.WebViewPage">
      <namespaces>
        <add namespace="System.Web.Mvc" />
        <add namespace="System.Web.Mvc.Ajax" />
        <add namespace="System.Web.Mvc.Html" />
        <add namespace="System.Web.Routing" />
        <add namespace="MVCAjaxWorkbench" />
      </namespaces>
    </pages>
  </system.web.webPages.razor>
 
  <appSettings>
    <add key="webpages:Enabled" value="false" />
  </appSettings>
 
  <system.webServer>
    <handlers>
      <remove name="BlockViewHandler"/>
      <add name="BlockViewHandler" path="*" verb="*" preCondition="integratedMode" type="System.Web.HttpNotFoundHandler" />
    </handlers>
  </system.webServer>
</configuration>

The main web.config also appears to be correct:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<!--
  For more information on how to configure your ASP.NET application, please visit
  http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=301880
  -->
<configuration>
  <appSettings>
    <add key="webpages:Version" value="3.0.0.0"/>
    <add key="webpages:Enabled" value="false"/>
    <add key="ClientValidationEnabled" value="true"/>
    <add key="UnobtrusiveJavaScriptEnabled" value="true"/>
  </appSettings>
  <system.web>
    <compilation debug="true" targetFramework="4.5.1"/>
    <httpRuntime targetFramework="4.5.1"/>
  </system.web>
  <runtime>
    <assemblyBinding xmlns="urn:schemas-microsoft-com:asm.v1">
      <dependentAssembly>
        <assemblyIdentity name="System.Web.Optimization" publicKeyToken="31bf3856ad364e35"/>
        <bindingRedirect oldVersion="1.0.0.0-1.1.0.0" newVersion="1.1.0.0"/>
      </dependentAssembly>
      <dependentAssembly>
        <assemblyIdentity name="WebGrease" publicKeyToken="31bf3856ad364e35"/>
        <bindingRedirect oldVersion="1.0.0.0-1.5.2.14234" newVersion="1.5.2.14234"/>
      </dependentAssembly>
      <dependentAssembly>
        <assemblyIdentity name="System.Web.Helpers" publicKeyToken="31bf3856ad364e35"/>
        <bindingRedirect oldVersion="1.0.0.0-3.0.0.0" newVersion="3.0.0.0"/>
      </dependentAssembly>
      <dependentAssembly>
        <assemblyIdentity name="System.Web.WebPages" publicKeyToken="31bf3856ad364e35"/>
        <bindingRedirect oldVersion="1.0.0.0-3.0.0.0" newVersion="3.0.0.0"/>
      </dependentAssembly>
      <dependentAssembly>
        <assemblyIdentity name="System.Web.Mvc" publicKeyToken="31bf3856ad364e35"/>
        <bindingRedirect oldVersion="1.0.0.0-5.1.0.0" newVersion="5.1.0.0"/>
      </dependentAssembly>
    </assemblyBinding>
  </runtime>
</configuration>

The code is not showing any errors at design time so why is a compiler error thrown at runtime?

Hi,

It seems that there are something error in the VS. You could share the project on the OneDrive, we will check whether it works fine.

You could repair your VS and try again.

Best Regards

Starain

Leave a Reply